"If you do not make time for your wellness,

you will be forced to make time

for your illness. "

Stress – automatische piloot

Het valt me steeds meer op hoe erg mensen achter zichzelf aanhollen.  Het gevoel van geleefd te worden leeft bij heel veel mensen.  Je leeft als het ware op een automatische piloot.  Stress is een heel natuurlijke en gezonde reactie van ons lichaam. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficient.  Daardoor kunnen we in noodsituaties juist handelen, maar kunnen we deze ook als stresserend gaan ervaren.  Hierdoor sta je niet meer stil bij wat je doet en waarom je dit doet.  Dit resulteert vaak in allerlei lichamelijke of psychische klachten.  We weten allemaal dat stress een immense impact heeft op hoe het lichaam onze gezondheid reguleert.  Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.   Het verstoort onze balans en daarmee ook ons welzijn. 

Meestal negeren we allerhande signalen van ons lichaam omdat ‘iedereen’ daar wel eens last van heeft.  We leren ermee 'leven'.  Of er wordt ons verteld dat we er maar mee moeten leven. Maar wat als er sprake is van een opeenstapeling van problemen?? Als je eenmaal in die vicieuze cirkel van stress terecht komt,  heb je geen controle meer over jezelf en je leven.  Je komt als het ware terecht in een overlevingsmechanisme.  Als je zo blijft doorgaan, kom je uiteindelijk terecht in een chronische stresssituatie zoals een burn-out, depressie of krijg je een (ernstige) ziekte.  In alle gevallen geeft je onderbewustzijn aan ‘IK BEN HET BEU, IK BEN HET MOE’, HALLO... ER IS IETS NIET PLUIS!!     Het zelfherstellend vermogen is niet meer in staat zich te herstellen en evenwicht terug te vinden.  Chronische stress activeert heel snel cellulaire ziektes.  Er ontstaat maw celschade door stress.

 

Wat doet stress met je hersenen?

Als wij ons bedreigd voelen of een schokkende gebeurtenis meemaken, dan treedt ons oudste brein in werking, het reptielbrein. Vervolgens reageren we op een primitieve manier: vluchten, vechten of bevriezen . Deze reacties worden gestuurd vanuit ons limbisch systeem of vanuit de hersenstam.

Het brein is te verdelen in drie-breinen die nauw met elkaar samenwerken om als geheel te functioneren. De onderdelen van de hersenen zijn:

 • Neocortex

De neocortex wordt omschreven als het menselijk brein. Het is ons jongste brein en onderscheid ons van alle andere dieren. Het stuurt ons denken, ratio, analyse, logica, geheugen, remming impulsen en onze creativiteit.

 

 • Limbisch systeem

Het limbisch systeem staat bekend als het zoogdierbrein. Hier worden onze emoties, gevoelens, interactie en motivatie gereguleerd.

 • Reptielbrein (Hersenstam)

Onze hersenstam is bekend als het reptielbrein en stuurt onze instincten, reflexen, vecht-vlucht reacties, bevriezingsreactie, homeostase, hartslag en onze bloeddruk.

​Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de inslag van acute stress, hevige gebeurtenissen en trauma optreedt in de hersenstam en niet in de neocortex. Bij een hevige stressreactie worden onze reacties gestuurd vanuit ons reptielbrein. De neocortex wordt dan tijdelijk uitgeschakeld.  Stel je eens voor dat er hevige brand uitbreekt en je gaat eerst nadenken en analyseren of je wel zou moeten vluchten. Het analyseren of rationeel beredeneren kan ons leven direct in gevaar brengen. In deze situaties zorgt ons ‘reptielbrein’ ervoor dat we direct op de vlucht slaan en onze overlevingskansen optimaal benutten.   Chronische stress en trauma ontstaan wanneer een gebeurtenis een blijvend schokeffect heeft op het organisme. Het  verstoort de manier waar informatie wordt verwerkt en hoe zintuigelijke informatie wordt verwerkt. Bovendien kan het lichaam niet goed omgaan met chronische stress, het volgende kan gebeuren:

 • Last van vermoeidheid,

 • hoofdpijn,

 • verminderd immuunsysteem,

 • problemen met slapen,

 • duizeligheid,

 • maagproblemen.

Acute stress onder controle krijgen is mogelijk geen probleem voor je. Vaak gaan die dingen vanzelf voorbij: de spanning die je hebt voordat je moet presenteren voor een groep, drukte in het spitsuur, enzovoorts. Maar het gevecht tegen chronische stress vergt zeer zeker wel een proactieve houding en aanpak. 

 

 

Staat jouw klacht er niet bij, neem contact met me op!

Heb jij veel last van stressen bepalen bepaalde klachten je leven? 

Download dan hier je stresshandboek!

Bewustwording is de sleutel tot geluk

Maar wist je dat het overgrote deel van onze stress onbewust aanwezig is en we slechts een klein percentage ervan kunnen reduceren door bewuste sturing! Mijn ervaring vertelt me dat het overgrote deel ervan terug te brengen is tot onze onbewuste overtuigingen en innerlijke conflicten, trauma’s en mentale programma’s, overlevingsmechanismen ed... Is het absoluut mogelijk om onze gevoelens en emoties continu op een ‘happy-niveau’ te houden? Dat is net zo onmogelijk als van jezelf verwachten dat je alleen maar gelukkige dromen droomt.  Iedereen wilt gelukkig zijn, maar de meeste mensen verwachten een soort plotse verschijning van het geluk dat eeuwig zal blijven stand houden.  Maar zo werkt het niet.  Geluk is een keuze, een bepaalde houding die je aanneemt en waarvan je je bewust bent. Bewustwording is essentieel als je gelukkig wilt zijn. Als je je bewust bent van de programmeringen die schuil gaan achter je denken en handelen, kun je ook dingen veranderen en kiezen voor een ultiem gelukkig leven. Het is terug leren voelen en uit je comfortzone durven stappen! Zo krijg je een bredere kijk op alles en dat is het punt waar verandering kan plaatsvinden.  Je begrijpt beter waarom je doet zoals je doet, waardoor er rust komt in jezelf. 

 

Met de Happ4Health-methode daag ik je uit om eens stil te staan bij de signalen die je lichaam je geeft. Luister jij eigenlijk wel naar wat het je vertelt? De enige manier om meer zelfbewustzijn te ontwikkelen, is door te luisteren en te communiceren met jezelf. Ik help je hiermee zodat je leert uit de rush van je automatische piloot te stappen en om terug bij jezelf te komen.

© Happy4Health | Veronique Bya

Genkerbaan 11A | 3520 Zonhoven

Inner Health 

Outer Beauty

Totaalconcept 4 skin, body,

mind & soul

Als holistisch lifestyle en skincoach tracht ik bewustwording te creëren door je klacht als invalshoek te gebruiken om aan te tonen dat er een disbalans is in je lichaam.  Door je terug te leren luisteren naar je lichaam en je gevoel kan iedereen gelukkig en gezonder worden.  Ik bereik dit dmv. mijn unieke Happy4Health methode.

 • Instagram - Happy4Health
 • LinkedIn-Veronique Bya|Happy4Health
 • Facebook - Happy4Health

Volg me op